En pagt for fremtiden

Læsetid: 10 min.

Pressemeddelelse fra FN, New York d. 22. september 2024 – oversat og bearbejdet af Johnny Baltzersen, CICED

Verdens ledere, samlet Topmøde om Fremtiden i FN i New York har vedtaget en ambitiøs Fremtidspagt, der også omfatter Global Digital Compact og en erklæring om forpligtelser overfor de fremtidige generationer.

Pagten er kulminationen på en inkluderende, årelang proces for at tilpasse det internationale samarbejde til nutidens virkelighed og morgendagens udfordringer.

Pagten er den mest vidtrækkende internationale aftale i mange år og dækker både helt nye områder og emner, som det ikke har været muligt at nå til enighed om i årtier, og den har først og fremmest til formål at sikre, at internationale institutioner kan levere varen i en verden, der har ændret sig dramatisk, siden de blev skabt.

Som generalsekretæren har sagt: »Vi kan ikke skabe en fremtid for vores børnebørn med et system, der er bygget af vores bedsteforældre.«

Samlet set er aftalen om pagten en stærk erklæring om landenes forpligtelse over for FN, det internationale system og international lov.

Lederne opstiller en klar vision for et internationalt system, der kan levere på sine løfter, er mere repræsentativt for nutidens verden og trækker på energien og ekspertisen hos regeringer, civilsamfundet og andre vigtige partnere.

»Fremtidspagten, Global Digital Compact og erklæringen om fremtidige generationer åbner døren til nye muligheder og uudnyttede muligheder,« sagde generalsekretæren i sin tale ved åbningen af Fremtidens Topmøde. Formanden for Generalforsamlingen bemærkede, at pagten vil »lægge grunden til en bæredygtig, retfærdig og fredelig verdensorden – for alle folk og nationer.«

Pagten dækker en bred vifte af emner, herunder fred og sikkerhed, bæredygtig udvikling, klimaforandringer, digitalt samarbejde, menneskerettigheder, køn, unge og fremtidige generationer samt omlægning af global styring. De vigtigste resultater i pagten omfatter:


På området fred og sikkerhed

  • Den mest progressive og konkrete forpligtelse til at reformere Sikkerhedsrådet siden 1960’erne med planer om at forbedre Rådets effektivitet og repræsentativitet, herunder ved at rette op på den historiske underrepræsentation af Afrika som en prioritet.
  • Det første multilaterale tilsagn om atomnedrustning i mere end et årti med en klar forpligtelse til at nå målet om fuldstændig afskaffelse af atomvåben.
  • Aftale om at styrke de internationale rammer, der styrer det ydre rum, herunder en klar forpligtelse til at forhindre et våbenkapløb i det ydre rum og behovet for at sikre, at alle lande kan drage fordel af en sikker og bæredygtig udforskning af det ydre rum.
  • Skridt til at undgå oprustning og misbrug af nye teknologier, som f.eks. dødelige autonome våben, og bekræftelse af, at krigens love bør gælde for mange af disse nye teknologier.

Om bæredygtig udvikling, klima og finansiering af udvikling

  • Hele pagten er designet til at sætte turbo på implementeringen af målene for bæredygtig udvikling.
  • Den mest detaljerede aftale nogensinde i FN om behovet for en reform af den internationale finansielle arkitektur, så den bedre repræsenterer og tjener udviklingslandene, herunder:
    • At give udviklingslandene større indflydelse på, hvordan beslutninger træffes i de internationale finansielle institutioner;
    • Mobilisering af mere finansiering fra multilaterale udviklingsbanker for at hjælpe udviklingslandene med at opfylde deres udviklingsbehov;
    • Gennemgang af statsgældsarkitekturen for at sikre, at udviklingslandene kan låne bæredygtigt for at investere i deres fremtid, med IMF, FN, G20 og andre nøgleaktører, der arbejder sammen;
    • Styrkelse af det globale finansielle sikkerhedsnet for at beskytte de fattigste i tilfælde af finansielle og økonomiske chok gennem konkrete tiltag fra IMF og medlemsstaterne;
    • og fremskynde foranstaltninger til at tackle udfordringen med klimaforandringer, herunder ved at levere mere finansiering til at hjælpe lande med at tilpasse sig klimaforandringer og investere i vedvarende energi.
  • Forbedring af den måde, vi måler menneskelige fremskridt på, ved at gå ud over BNP og indfange menneskelig og planetarisk velfærd og bæredygtighed.
  • En forpligtelse til at overveje, hvordan man kan indføre et globalt minimumsniveau for beskatning af personer med høj nettoværdi.
  • Hvad angår klimaforandringer, bekræftelse af behovet for at holde den globale temperaturstigning på 1,5 °C over det førindustrielle niveau og for at skifte væk fra fossile brændstoffer i energisystemerne for at opnå netto-nuludledning inden 2050.

Om digitalt samarbejde

  • Global Digital Compact, som er et bilag til pagten, er den første omfattende globale ramme for digitalt samarbejde og styring af kunstig intelligens.
  • Kernen i pagten er en forpligtelse til at designe, bruge og styre teknologi til gavn for alle. Dette omfatter forpligtelser fra verdens ledere til at:
  • Forbinde alle mennesker, skoler og hospitaler til internettet;
  • Forankre digitalt samarbejde i menneskerettigheder og international lov;
  • Gøre onlinerummet sikkert for alle, især børn, gennem tiltag fra regeringer, teknologivirksomheder og sociale medier;
  • Styr kunstig intelligens med en køreplan, der omfatter et internationalt videnskabeligt panel og en global politisk dialog om kunstig intelligens;
  • Gøre data mere åbne og tilgængelige med aftaler om open source-data, modeller og standarder;
  • Dette er også den første globale forpligtelse til datastyring, som sætter det på FN’s dagsorden og kræver, at landene træffer konkrete foranstaltninger inden 2030.

Unge og fremtidige generationer

  • Den første erklæring nogensinde om fremtidige generationer med konkrete skridt til at tage hensyn til fremtidige generationer i vores beslutningstagning, herunder en mulig udsending for fremtidige generationer.
  • En forpligtelse til at give unge mere meningsfulde muligheder for at deltage i de beslutninger, der former deres liv, især på globalt plan.

Menneskerettigheder og køn

  • En styrkelse af vores arbejde med menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene og styrkelse af kvinders indflydelse.
  • En klar opfordring til at beskytte menneskerettighedsforkæmpere.
  • Stærke signaler om vigtigheden af at inddrage andre interessenter i den globale styring, herunder lokale og regionale regeringer, civilsamfundet, den private sektor og andre.

Pagten og dens bilag indeholder bestemmelser om opfølgning for at sikre, at de indgåede forpligtelser gennemføres.


Topmødeprocessen
Topmødeprocessen og pagten er blevet dybt beriget af bidragene fra millioner af stemmer og tusindvis af interessenter fra hele verden.


Topmødet samlede over 4000 personer fra stats- og regeringschefer, observatører, internationale organisationer, FN-systemet, civilsamfundet og ikke-statslige organisationer. I et bredere forsøg på at øge engagementet fra forskellige aktører blev det formelle topmøde indledt med Action Days den 20.-21. september, som tiltrak mere end 7.000 personer, der repræsenterede alle dele af samfundet.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Det pokkers modersmål

- kom til debatmøde d. 6. november 2024

Kampen om retten til at bruge sit modersmål og især retten til at blive undervist på det sprog, man fra fødslen kender bedst, har århundreder på bagen. Den brutale undertrykkelse af oprindelige folks børns brug af deres modersmål i skolen, kendes fra et utal af eksempler fra koloniserede lande verden over. Men da spørgsmålet om brugen af modersmål ofte knyttes til spørgsmålet om national identitet og nationskabelse, så udfoldes kampen om brugen af modersmål i de fleste lande med etnisk og sproglig mangfoldighed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev