Ja, de skal vaccineres. Gederne. Ikke mod corona. Men mod indre og ydre utøj.
’Flere af vores geder ville stadig være i live, hvis vi havde vidst, hvad vi ved i dag’. Ordene kommer fra Chandra Prasad, én af 24 unge i Helambu, der har været på kursus i gedeopdræt.
Gedeopdræt er ét af seks kurser for unge i Helambu, som CICEDs partner Just Nepal Foundation netop har afsluttet som en del af projektet ’Youth Taking Their Place’.
’Og det er en rigtig god idé med gedeopdræt i Helambu’, siger Suresh Regmi, der leder kurset. ’Der er stadig mange ledige græsningsarealer i området, og Kathmandu er ikke langt væk, så der er masser af kunder i nærheden’.
Gedekød er meget populært i Nepal og indgår også som eftertragtet spise i mange festmåltider. Ifølge tal fra det nepalesiske landbrugsministerium spiser hver nepaleser i snit 11 kg gedekød om året.
Tilbage i 2017 blev 90% af al gedekød importeret fra Indien, men forskellige restriktioner på importen fra den sydlige nabo har gjort gedeopdræt til en god beskæftigelse for nepalesere med adgang til græsningsarealer.
JUST Nepal og projektet er fokuseret på bæredygtig produktion. Derfor handler gedeopdræt i Helambu også om optimal anvendelse af lokale ressourcer. Til supplerende foder. Til opførelse af stalde og indhegninger.
’Tidligere anede vi intet om, hvordan vi kunne bruge lokale materialer. Samtidig kan vi også selv klare de basale vaccinationer og holde vores dyr sunde og raske’, siger Pasang Hyolmo Lama.
De samme principper går igen i et andet kursus i opdræt af kyllinger. Også her suger 24 unge til sig af ny viden om sundt og lokalt foder, bæredygtigt opdræt og effektiv afsætning på markedet. Kyllinger og æg er er ligesom gedekød proteiner med relativt lavt klimaaftryk, og samtidig stiger efterspørgslen på hvidt kød også i Nepal.
Stammer af strå
Men det er ikke kun animalsk produktion, de unge i Helambu ønsker at leve af. Tre kurser – også med hver 24 deltagere – har fokus på produktion af svampe i strawlogs, der måske bedst kan oversættes til stammer af strå, dyrkning af grøntsager og avl af kiwifrugt.
Strawlog-metoden til dyrkning af svampe er blevet meget populær i Nepal. Den kræver ikke store investeringer eller kæmpemæssige arealer. Rettidig omhu i tilberedning og vedligeholdelse af strawlogs og den rigtige høsteteknik kan hurtigt skabe de første indtægter til unge farmere.
Se kursisternes egen video om forberedelse af strawlogs til svampeproduktion
Det samme gælder for dyrkning af kiwifrugten, der trods sine navnerødder i det new zealandske, stammer fra områder ikke så langt fra Helambu. Frugten er også kendt under navnet ’kinesisk stikkelsbær’ og føler sig godt hjemme i højden på nepalesiske breddegrader. Dyrkning af kiwi har mange år på bagen andre steder i Nepal, men den er forholdsvis ny i Helambu. Ligesom de andre produkter i fokus på kurserne, nyder kiwien stigende efterspørgsel.
Fem år efter kiwitræet er sat i jorden, kan de første frugter plukkes. Det anslås, at når først kiwihøsten er på skinner, så kan den gode kiwifarmer tjene omkring 6.500 kroner pr. 500 m2 dyrket jord sammenlignet med de blot 350 kr. som risbonden henter på et jordstykke af samme størrelse.
Til gengæld er kiwiproduktion en kostbar start-up, og der er rigelig med risici rundt om hjørnet. Et kraftigt haglvejr kan ødelægge årets høst, og der skal holdes godt øje med diverse plantesygdomme. Derfor er den teknisk-faglige hjælp helt afgørende for kiwiproduktionens succes.
Med støtte fra JUST Nepal Foundation er de unge i Helambu gået sammen og dannet Nepals første inkluderende ungdomskooperativ. Gennem samarbejde og koordinering skal kooperativet give alle deltagerne større viden og flere muskler til produktion og afsætning. Iværksætteriet skal gerne være langtidsholdbart.