Rejsen til Golfen er aflyst

Af: Rita Tisdall og Johnny Baltzersen 

”En ny samtale er født. Er det egentlig nødvendigt at migrere? Sådan spurgte ingen før. At komme væk var som at vinde i lotteriet. Nu snakker alle om det. Vi er ikke så sikre på migration længere…..”
Sådan lyder det i kølvandet på projektet ’Putting Youth on Centre Stage’ i Nepal, som CICED gennemførte sammen med vores partner JUST Nepal Foundation.

Den første fase af projektet i Helambu området nord for Kathmandu har været en stor succes. Helambu blev hårdt ramt af jordskælvet i april 2015, der kostede 3000 mennesker livet og ødelagde 90% bygningerne i området. En bølge af migration fulgte. Unge rejste hovedsageligt for arbejde på byggeprojekter i Golf-staterne og i Mellemøsten. Hjemme var der ingen muligheder for skabe sig en indkomst.

Fire youth camps var krumtappen i undervisning, supervision og diskussion om, hvordan man skaber sig en levevej og hvordan man engagerer sig i udvikling af sit lokalsamfund.

Halvfems unge kvinder og mænd deltog og blev inspireret til at søge nye veje til at sikre sig en rimelig indkomst og til at danne netværk på tværs af deres lokalsamfund.

Ved afslutningen af projektet har 60 unge besluttet sig for at blive. Og hele samfundet er engageret i samtaler om, hvorvidt migration nu også er den eneste vej ud af elendigheden.

En far fortæller: ”Jeg er så taknemmelig. Den ene af mine sønner er rejst til Doha, og den anden rejste til Kathmandu for at få pas (for at kunne at migrere – red.)…Efter at have deltaget i youth camp, så har han besluttet sig for at blive. Han overvejer at starte noget forretning….Det er godt. Jeg håber, at min anden søn snart kommer hjem. Han var 15 år, da han rejste. Vi har ikke set ham i tre år….”
CICED og JUST Nepal støtter de unge iværksættere med mikro-kreditter.

Under den sidste youth camp oprettede nogle af de unge ’Helambu Kooperativet’.
Der er stadig meget, der skal gøres, og gøres bedre. De unge efterspørger flere praktisk-tekniske kurser, der kan styrke deres indtjeningsmuligheder.

Der er stadig meget, der skal gøres, og gøres bedre. De unge efterspørger flere praktisk-tekniske kurser, der kan styrke deres indtjeningsmuligheder.

Som alle andre unge, så skal unge i Helambu også have det festligt. Projektet afholdt i foråret den første store ungdomsfestival af sin art. 4000 unge deltog fra nær og fjern.

En af festivalens hovedattraktioner var den unge populære Prakash Saput, som er landskendt og elsket for sine sange om tabt kærlighed, udfordringerne ved at leve udenlands og om at forene og genopbygge et fredeligt Nepal.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev