Mens (næsten) al opmærksomhed er på afskaffelse af St. Bededag til fordel for St. Kanondag kan enkelte medier, bl.a. Altinget.dk, fortælle, at danske udviklingsngo’ere løber tør for penge til projekter blandt fattige rundt om på kloden. Penge, som ellers er øremærket og som ligger gemt i statskassen, men som Udenrigsministeriet ikke har lov til at udbetale, fordi regering og Folketing ikke har fået vedtaget en fuld gyldig finanslov for 2023. Den midlertidige finanslov tillader ikke, at alle aftalte midler til udviklingsprojekter kan komme til rettidig udbetaling.
Enkelte bekymrede sjæle har spurgt, om også CICED og vores projekter rundt om i verden er berørt af den forsinkede finanslov. Vi kan oplyse, at det er vi ikke. Heldigvis er første halvårs 2023 finansiering af alle vores projektaktiviteter på plads, og mon ikke vi har en finanslov inden sommerferien!
Pengene er i overflod derude
Når vi nu taler om penge og finansiering af St. Kanondag, så er de superindflydelsesriges årlige møde i Davos anledning til den lige så årlige ulighedsrapport fra Oxfam, der denne gang lanceres under overskriften: Survival of the Richest/De Rigestes Overlevelse.
Rapporten er med sine omkring 50 sider på engelsk en ’god mundfuld’ – også i bogstavelig forstand – så her en appetitvækker på dansk (i uofficiel oversættelse) med uddrag fra rapportens sammenfatning:
” Fattigdommen er steget for første gang i 25 år. Samtidig har (de) mange kriser alle vindere. De allerrigeste er blevet dramatisk rigere, og virksomhedernes overskud har nået rekordhøje niveauer, hvilket har ført til en eksplosion af ulighed.
- Siden 2020 har de rigeste 1 % fået næsten to tredjedele af al ny formue – næsten dobbelt så mange penge som de 99 % af verdens befolkning i bunden af verden.
- Milliardærernes formuer vokser med 2,7 mia. dollars om dagen, selv om inflationen er større end lønningerne for mindst 1,7 milliarder arbejdstagere, hvilket er mere end Indiens befolkning.
- Fødevare- og energiselskaberne mere end fordoblede deres overskud i 2022 og udbetalte 257 mia. dollars til velhavende aktionærer, mens over 800 millioner mennesker gik sultne i seng.
- Kun 4 cent af hver dollar i skatteindtægter stammer fra formueskatter, og halvdelen af verdens milliardærer bor i lande uden arveafgift på de penge, de giver til deres børn.
Hele rapporten kan hentes/læses her
Der er nu også nok at tage af herhjemme
Samtidig medOxfams Survival of the Richest-rapport har den danske afdeling Oxfam/Ibis udgivet et glimrende og letlæst supplement på 6 sider med fokus på ulighed og mulighederne i beskatning af superrige danskere.
Med afsæt i en beskeden 1% beskatning af danske formuer på over 35 millioner kroner påviser Oxfam/Ibis, at statskassen årligt kunne regne med yderligere 12 milliarder kroner. Rapporten har ikke fokus på finansiering af St. Kanondag, så derfor kan de mange skønne penge bruges til andre formål – læs selv mere her.