Ukraine og bistanden

Af: Johnny Baltzersen 

Vi har været lidt tavse her på CICED nyheder den sidste måneds tid.
Krigen i Ukraine har slugt fokus og energi blandt CICEDs bestyrelsesmedlemmer.

Nu er vi imidlertid tilbage med nyheder og opdateringer.
Ude i verden, langt fra Europa, fortsætter arbejdet med vores projekter, men vi lægger ud med kommentar på, hvorledes krigen i Ukraine påvirker dansk bistand.

Som de fleste af vores læsere sikkert allerede har set, så har den danske regering besluttet at udgifter til de mange ukrainske flygtninge skal finasieres af bistandsmidler. Det har CICED, ligesom mange andre aktører inden for udviklingsarbejdet i Syd, protesteret over.

Vi bringer herunder en opdatering fra CISU med en god reference til yderligere information på Globalnyt. CICED er helt på linje med analyse og synspunkter i opdateringen fra CISU:

Som mange er jer nok har set, har udviklingsministeren nu fremlagt, hvor de to milliarder af udviklingsbistanden, som skal bruges til at betale midlertidigt asyl til ukrainske flygtninge i Danmark, skal spares.

 

I denne artikel på Globalnyt.dk kan man se en oversigt over besparelserne.

Den overordnede konklusion er, at 1,869 milliarder bliver fundet ved omprioriteringer, mens de resterende 146 millioner findes ved såkaldte annulleringer, der ikke er nærmere beskrevet.

Puljeordninger, og de midler, der er afsat til danske organisationer, som har et strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet, går fri. Der skæres heller ikke i humanitær bistand.

Her er nogle øvrige opmærksomhedspunkter for jer om nedskæringerne:

– Der skæres lige meget fra hver ‘søjle’ i Fælles om Verden – det vil sige fra søjlerne ‘Kampen for klima, natur og miljø’ og ‘Vi skaber håb’ (nærområde, migration og skrøbelige stater)

– Nedskæringerne rammer sårbare målgrupper, både gennem nedskæringerne i søjlerne generelt og særligt gennem nedskæringerne i Burkina Faso og hele Sahel-området samt Syrien.

– En del af midlerne til DAPP – Det arabiske partnerskabsprogram ‘udskydes.’

– Tematikker, som nogle af CISUs medlemsorganisationer arbejder med,b.lareproduktiv sundhed og midler til fred og stabilisering, beskæres eller udskydes også.

I CISU mener vi stadig, at det er vigtigt at hjælpe ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark, men at det er både moralsk og praktisk meget forkert, at Danmark lader de fattigste i verden betale for det.

På den korte bane vil det betyde, at en række eksisterende og kommende kriser i f.eks. Sahel, MENA og Syrien lades i stikken – og det vil få negative konsekvenser. Lige som fattige i andre fjerneliggende områder som f.eks. Bangladesh kommer til at bøde.

Vi vil derfor fortsætte med at kritisere nedskæringerne og stå solidarisk sammen med de mange vigtige aktører i udviklingssamarbejdet og verden fattigste, som rammes af dette.

Vi følger i CISU fortsat situationen tæt, og vil fortsat opfordre jer til at kontakte os, hvis I hører mere om, at de konkrete nedskæringer kan ramme andre dele af jeres arbejde end det, der er finansieret af CISUs puljer.

Bedste hilsener
Jeef Bech
Sekretariatsleder, CISU

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Debatmøde om lokalt ledet udvikling

- d. 26. november 2024

Hvordan kan vi arbejde med og blive bedre til at sikre udvikling, der er forankret lokalt? Mange frivillige organisationer og NGO’er samarbejder tæt med lokale organisationer og samfund i det globale syd for at forbedre levevilkår, fremme rettigheder og meget mere.

Men at arbejde ’nedefra og op’ og have et ’deltagerorienteret’ fokus har også nogle faldgruber, som kan forhindre de gode intentioner i at blive fuldt ud realiseret.

iiINTERest og CICED inviterer til debat. Og god krydret indisk mad til at gå hjem på.

Deltagelse gratis, men tilmelding nødvendig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev