Mindeord LUCY TRAPNELL

Det er med stor sorg for CICED at meddele at Lucy Trapnell – en af de største forkæmpere og også mest vidende personer indenfor udvikling af tosproget interkulturel undervisning for de oprindelige folk, tidligt mandag morgen gik bort.

Lucy Trapnell har de sidste 40 år været en af de mest betydningsfulde fagpersoner i Latinamerika i forhold til udvikling af tosproget interkulturel undervisning for og med de oprindelige folk.  Lucys massive bidrag til udvikling af dette betydningsfulde arbejde både i Peru, hvor Lucy har sin oprindelse, men også i de øvrige Latinamerikanske lande, startede i organisationen FORMABIAP, der blev grundlagt som et samarbejde mellem paraplyorganisationen for de oprindelige folk i den peruanske Amazonas regnskov, AIDESEP og regionen Loreto’s lærerseminarium.

FORMABIAPs formål er at uddanne og efteruddanne lærere fra de oprindelige folk i Amazonas regnskoven. Lucy var i 1988 med til at stifte FORMABIAP, som hun gennem alle årene havde en tæt kontakt til og løbende også et aktivt samarbejdede med. 

Lucys store engagement i forhold til at skabe bedre uddannelse for og med de oprindelige folk foregik gennem den særlige læreruddannelse i tosproget interkulturel undervisning, som FORMABIAP udbyder og som Lucy selv var stærkt engageret i at udvikle, men også gennem utallige artikler, workshop, oplæg, evalueringer og bogudgivelser indenfor området. Der var altid bud efter Lucy og mange internationale NGO´er har nydt godt at Lucys store viden og faglige kompetencer.

CICEDs bestyrelsesmedlemmer Susanne Pérez og Jette Luna har gennem mange år har haft et særligt tæt samarbejde med Lucy omhandlende udvikling af tosproget interkulturel uddannelse. Et samarbejde der både er foregået i Peru, men også andre lande i Latinamerika, bl.a. Bolivia. Dette samarbejde udviklede sig til et tæt venskab og på rejser til Peru har Jette og Susanne altid sat kaffemøder med Lucy i kalenderen. På disse møder har diskussioner vedrørende uddannelse af de oprindelige folk haft en central plads og man blev altid beriget og inspireret at Lucys store viden og smittende engagement.

Lucy har ganske enkelt været en meget stor inspiration for CICED, og gennem projektsamarbejdet med FORMABIAP i Peru har CICED i den grad gjort brug af Lucys særlige kompetencer. Lucy vil i den grad blive savnet i CICED.

Æret være Lucys minde.

 

 

Con gran tristeza anuncia CICED que Lucy Trapnell, una de las más grandes defensoras y conocedoras del desarrollo de la educación intercultural bilingüe para los pueblos indígenas, falleció en la madrugada del lunes.

 Lucy Trapnell ha sido una de las profesionales más influyentes en América Latina en el desarrollo de la educación intercultural bilingüe para y con los pueblos indígenas durante los últimos 40 años.  La enorme contribución de Lucy al desarrollo de esta importante labor, tanto en Perú, de donde es originaria, como en otros países latinoamericanos, comenzó en la organización FORMABIAP, que se fundó como una colaboración entre la organización paraguas de los pueblos indígenas de la selva amazónica peruana, AIDESEP y la escuela del magisterio de la región de Loreto. El objetivo de FORMABIAP es educar y formar a profesores de los pueblos indígenas de la selva amazónica.  Lucy fue co-fundadora de FORMABIAP en 1988 y a lo largo de los años, ha mantenido un estrecho contacto y una colaboración activa con la organización.  El gran compromiso de Lucy con la creación de una mejor educación para y con los pueblos indígenas tuvo lugar a través del programa especial de formación de profesores en educación intercultural bilingüe ofrecido por FORMABIAP, en cuyo desarrollo participó intensamente, pero también a través de innumerables artículos, talleres, presentaciones, evaluaciones y publicaciones de libros en este campo. Lucy siempre fue muy solicitada y muchas ONG internacionales se han beneficiado de sus amplios conocimientos y competencias profesionales.

Susanne Pérez y Jette Luna, miembros de la junta directiva del CICED, han colaborado estrechamente con Lucy durante muchos años, en el desarrollo de la educación intercultural bilingüe. Esta colaboración ha tenido lugar en Perú, pero también en otros países de América Latina, entre ellos Bolivia. Esta colaboración convirtió en una estrecha amistad y cada vez que Jette y Susanne viajaban a Perú, siempre programaban reuniones con Lucy. En estas reuniones, las discusiones sobre la educación de los pueblos siempre ocuparon un lugar central y Jette y Susanne siempre se enriquecieron e inspiraron por el gran conocimiento y compromiso de Lucy.

Lucy ha sido una gran inspiración para CICED y a través del proyecto de colaboración con FORMABIAP en Perú, CICED ha hecho un gran uso de las competencias especiales de Lucy. En CICED vamos a extrañar enormemente a Lucy.

Honor a la memoria de Lucy.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Det pokkers modersmål

- kom til debatmøde d. 6. november 2024

Kampen om retten til at bruge sit modersmål og især retten til at blive undervist på det sprog, man fra fødslen kender bedst, har århundreder på bagen. Den brutale undertrykkelse af oprindelige folks børns brug af deres modersmål i skolen, kendes fra et utal af eksempler fra koloniserede lande verden over. Men da spørgsmålet om brugen af modersmål ofte knyttes til spørgsmålet om national identitet og nationskabelse, så udfoldes kampen om brugen af modersmål i de fleste lande med etnisk og sproglig mangfoldighed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev