Det skal åbenbart ikke være helt så nemt i Helambu

Af: Johnny Baltzersen 

Først jordskælv. Så corona. Og nu oversvømmelse. Livet i Helambu kræver sit. Og sine ofre. Officielle oplysninger siger et dødsfald og mindst syv savnede.

Natten mellem tirsdag og onsdag buldrede vandmasser og tonsvis af mudder nedad Melamchi floden i den nedre del af Helambu-området. På en strækning over knap 30 kilometer har den oppustede flod taget otte bosættelser, to større broer og seks hængebroer med sig.

Over 150 huse er oversvømmede, butikker, fiskefarme og skoler er i fare for at bryde sammen. Elektriciteten er gået, enorme mængder af fødevarer er ødelagt, og store dele af området kan kun nås med helikopter. Hundredvis af mennesker har måttet søge tilflugt i højere liggende områder.

Monsunregn betyder oversvømmelse og mudderskred overalt i det bjergrige Nepal. Også i Helambu. Men ifølge eksperter, som Kathmandu Post har talt med, så er der tegn på, at det ikke længere kun er enorme regnmængder, der forårsager oversvømmelser og mudderskred.

Nedbørsmålinger for mandag og tirsdag udløste ingen faresignaler, så forklaringer på de massive muddermasser har ifølge Kathmandu Post flere kilder. Regionen var hårdest ramt af det voldsomme jordskælv i april 2015. Bjergskråninger er blevet ’løsnet’, om man så må sige. Der skal ikke længere så meget regn til for at sætte gang i jordskred.

Mængden af jord, sten og træer, der er flydt med mudderbølgen, tyder på, at der oppe ad Melamchi-floden har været et væld af små opdæmninger, som muligvis er resultat af jordskælv og tidligere mindre mudderskred. Når først én dæmning kollapser, så ryger alle de andre længere nede af floden med, og helvede er løs.

Ifølge de første rapporter fra Just Nepal Foundation, CICEDs partner i Helambu, så er der ingen tilskadekomne blandt JNFs ansatte og frivillige, og heller ikke blandt dem, som indgår i vores fælles projekter. Men alle fødevarer og udstyr, som vi med COVID-19 donationen i sidste uge finansierede, er skyllet bort. Samtidig har nogle af de unge lidt materielle tab i landbrug, fiskefarm og butiksdrift. Hvor meget ved vi endnu ikke.

Hvad vi imidlertid ved er, at der er brug for leverance af mad og drikke til de allermest udsatte. At nyt udstyr og yderligere hjælp til COVID-19 beskyttelse haster. At de unge, der mistet eller fået beskadiget deres indtægtsmuligheder har brug for en håndsrækning, så de bevarer tilliden til at blive i området og ikke igen stikke af til Golfstaterne for at søge arbejde.

Derfor har CICED foretaget nok et indgreb i vores opsparing og overfører 50.000 kr. til Just Nepal Foundation, så JNF her og nu kan komme i gang med at hjælpe de mest udsatte og de unge og deres familier.

Bidrag kan indbetales på

MobilePay: 54 39 10

Merker Andelskasse: 8401-1148263

Mærk indbetaling: JNF

Alle bidrag overføres ubeskåret.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev