Ikke alle børn tilbage i Children’s Ger

Af Johnny Baltzersen, chair, CICED 

Den 1. september er skolestart i Mongoliet. Nye elever i første klasse har blomster med til læreren. Andre er bare glade for at se kammeraterne igen efter en lang sommerferie.

I år har sommerferien været længere end nogen kunne ønske. Mongoliet var det første land i verden til at reagere lynhurtigt og ret radikalt på COVID-19 udbruddet. Skoler og universiteter lukkede. Det samme gjorde lufthavne og grænseovergange. Al trafik på tværs af landet blev indstillet. I månedsvis var der udgangsforbud i Ulaanbaatar. Mongolske statsborgere strandet i udlandet blev kun hentet hjem i et tempo og et omfang, der svarede til karantænekapaciteten. Den radikale aktion gav pote. Indtil nu kun godt 300 smittede og ingen er registreret døde af coronavirus.

Men ingen skole i næsten et halvt år er lang tid uden undervisning og uden kammerater. Det mongolske uddannelsesvæsen har anstrengt meget for at kompensere for nedlukningen. Der har været 3-4 timers daglig TV-baseret undervisning. Tusindvis af lærere har holdt kontakt med elever og studerende via Facebook, Zoom og mobiltelefoner.

Men, som altid, så bøjer kriser og ulykker uligheden i neon. De fattigste og de mest isolerede børn unge har været udelukket fra at deltage i meget af den online undervisning, der har været leveret. Oftest har de hverken computer eller internet hjemme.

Sådan er det også for den typiske elev i Children’s Ger. Så den 1. september var der glæde blandt de elever, der kunne møde op til første skoledag. Ikke mindst fordi de også kunne få et ordenligt måltid mad igen. Som en rapport fra Save the Children viser (læs nedenfor) betyder corona også mindre og dårligere kost til de fattigste børn.

Children’s Ger mangler stadig at se omkring halvdelen af de børn, der skulle være i skole i år. Mange børn er over sommeren sendt til familier på landet, hvor der (næsten) altid er rigeligt at spise og i hvert fald masser af frisk luft.

Hvis ikke corona bryder ud i lys lue i Ulaanbaatar over de kommende uger, så er alle børn nok på plads i Children’s Ger inden september rinder ud.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev