Når børnene ikke kommer i skole – så må læreren komme til børnene

Af: Johnny Baltzersen, CICED 

‘Vi besøger børnene hver uge. Så får de nye lektier for og rettede hjemmeopgaver retur, og vi snakker med dem, om hvordan de har det og hører om de har brug for ekstra hjælp,’ fortæller Saraa og Tunga søndag formiddag på en lidt knitrende Zoom-forbindelse fra Children’s Ger.

Alle skoler i Mongoliet har været lukket siden begyndelsen af februar. Der er etableret daglig TV-undervisning i alle skolens fag, men undervisningen er meget komprimeret og mange elever har brug for ekstra hjælp for at forstå stoffet. Er der ingen forældre til at hjælpe, så må lærerne på banen.

Det er ikke kun hjemmeopgaver Saraa og Tunga fordeler. Børnene i Children’s Ger får normalt frokost og et par mellemmåltider på skolen. For de fattigste børn er det ofte det eneste de får at spise.

‘Hver anden uge fordeler vi mad til de dårligst stillede familier. Vi køber stort ind, vores faste kogekoner fordeler maden, og så tager vi rundt til dem alle sammen. Det er også en god måde for os at holde kontakten’, fortæller Saraa og Tunga.

Hver måned fordeles til i alt 10 familier med 48 børn:

80 kg kød
75 kg mel
30 kg ris
30 kg nudler
70 kg kartofler
20 kg gulerødder
20 kg hvidkål
60 kg aarts (en mongolsk og meget næringsrig kvark)
15 kg sukker

Saraa og Tunga har nok at slæbe på.

De fleste af børnene i Children’s Ger er ikke kun fra fattige kår, men også fra hjem, der kæmper med alkoholmisbrug og andre udskejelser, der ikke er befordrende for et godt barneliv. Det er rart og betryggende med ugentlige besøg af Saraa og Tunga.

I Mongoliet beklager man sig ikke. Heller ikke over corona, men deterhårdt for børnene ikke at komme i skole og se deres kammerater. Bortset fra indkøb og anden strengt nødvendig trafik uden for hjemmet, skal man blive hjemme. Så der er ingen legeaftaler.

Og når man hjemme ikke har ret meget at tage sig til, så kan det være ret trælst. Legetøj og spil er ikke noget der fylder hos de fattige familier.

Den 1. juni fejrer MongolietBørnenes Internationale Dag og i den anledning skal børnene have legetøj og spil til at gøre hjemmetilværelsen lidt sjovere.

Tilskud til legetøj kan indbetales på:
MobiliePay: 543910 – besked: CG-legetøj
eller
Merkur Andelskasse: 8401-1148263 – besked: CG-legetøj

FOTOS:FOTOS: Der pakkes og deles ud. Og trods corona skal der blomster i kasserne, så det ser fint ud, når børnene vender tilbage til skole efter sommerferien

Del i dit netværk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev