Nepal kræver NGOernes hjælp

Af: Rita Tisdall og Johnny Baltzersen 

Over 65% af PCR-testene er positive. COVID-19 smittetallet i Nepal er eksploderet med over 300.000 nye tilfælde over de sidste par måneder. Det officielle smittetal nærmer sig nu 600.000.

Hospitalerne er kollapset. Der mangler ilt. Madforsyninger er gået i stå. I afsidesliggende områder banker sulten på døren. Det er kun tilladt at bevæge sig ud et par timer om dagen for at købe basale fornødenheder. Hvis du har noget at købe for. Med omfattende udgangsforbud har især de fattigste med kun forefaldende jobs svært ved at tjene blot en lillebitte smule til dagen og vejen.

Under den første COVID-19 bølge registrerede politiet 319 tilfælde af selvmord blandt børn. Det reelle tal var formentligt højere, og her under den anden og meget voldsommere bølge er behovet for at beskytte børn og unge steget markant.

Som så ofte før, er den nepalesiske regering kollapset og er ude af stand til at levere effektiv krisestyring. Social Welfare Council, der monitorerer alle NGO-finansierede projekter i Nepal, har pålagt nationale og internationale NGOere at øremærke mellem 5 og 20 procent af deres projektbudgetter til COVID-19 relaterede aktiviteter.

CICEDs partner Just Nepal Foundation er allerede i fuld sving. JNF har mobiliseret 40 unge, der er engagerede i vores ungdomsprojekter, og dannet et COVID-respons team.

De unge leverer mad til de mest isolerede og udsatte grupper i området. De bistår med transport til sundhedstjeks og formidler information om, hvordan man bedst kan skærme sig mod COVID-19. Pakker med masker, handsker, paracetemol samt vejledning til pleje af corona-patienter uddeles til husstande.

JNF har sikret sig et dagligt tre-timers slot på lokalradioen. Udover råd om, hvordan man bedst beskytter sig mod smitten, så er der tips til, hvordan stress og angst kan håndteres, og der er programmer for børn på de lokale sprog.

CICED har allerede af egen lomme sendt 25.000 kroner afsted til Just Nepal Foundation. Forhåbentlig godkendes en COVID-19 omfordeling af 170.000 kroner af budgettet for projektet Better Life – Educating and Keeping Children Safe in Helambu.

Støttebidrag til COVID-19 indsatsen i Helambu kan indbetales på
MobilePay 543910
Eller bank: 8401-1148263
Mrk indbetaling: JNF
Som altid overføres støttebeløb ubeskåret.

Selvom det ser sort ud, så er der håb. De seneste dages tal viser et fald i smitten og i dødsfaldene. Det gælder nu om at holde fast og mindske de sociale konsekvenser for dem, der er mest udsatte.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev