Skønhed, forbandelse og håb

Af: Johnny Baltzersen, CICED

Den følgende tekst er opvarmning til en godt fire minutters smuk filmisk overflyvning af Helambu, som danner baggrund for en introduktion til CICEDs projekt Better Life – Educating and Keeping Children Safe. Du kan springe opvarmningen over og gå direkte tilvideoen 

Når man trækker streger i blinde

‘Ved du hvad, Johnny, vores skønhed er også vores forbandelse’. Skønheden og forbandelsen var møntet på Nepal.

Den tørre konstatering kom fra en nepalesisk kollega, da vi sammen første gang tog på field trip tilbage i 1996, hvor jeg havde det store privilegium at koordinere den danske faglige bistand til Nepals uddannelsessektor.

Mere end et par gange havde jeg kommenteret landets skønhed, mens vi snoede os afsted i firehjulstrækkeren omgivet af Himalayas sneklædte bjergtinder og glitrende blå floder indrammet af generationers flid med at underlægge sig bjergskråningerne i pittoreske terrasser.

Det er om ikke umuligt, så forbandet kostbart at etablere enhver form for moderne infrastruktur under sådanne topografiske vilkår. Nepal er det næstfattigste land i Asien. Kun undergået af Afghanistan.

Og har man ikke vilkårene under huden, så går det nemt galt.

Den gang i 90erne, havde en af de store donorer til det såkaldte Basic and Primary Education Programme, som DANIDA også var partner i, finansieret etableringen af ressourcecentre for lærere rundt om i Nepal. Disse centre var placeret i såkaldte clusters. Hvert center skulle facilitere op til 20 skoler i et område.

Centrene var placeret i passende gåafstand fra skolerne. Altså hvis man tog en passer og markerede gåafstand med en radius på op til 15-20 km på et almindeligt oversigtskort!

Hvad man så åbenbart også havde gjort. Forbandet dumt. I i hvert fald i bakke- og bjergregionerne i Nepal, hvor det kunne tage op til flere dage at gå fra skole til ressourcecenter. Der mødte ikke mange lærere op om fredagen.

Helambu – ustyrlig smuk og med forbandelse vendt til håb

Helambu området nord for Kathmandu er også ustyrligt smuk i al sin krævende topografi.

Traditioner, med dét vi nu om stunder kalder trafficking, hører sammen med det voldsomme jordskælv i 2015 til de tillægsforbandelser, som CICED støtter JUST Nepal Foundation og lokale myndigheder i at overvinde.

Projektet Better Life – Educating and Keeping Children Safeer ovenpå corona lockdown netop ved at komme i omdrejninger.

Vi har lånt en filmisk overflyvning tænkt til turismefremstød for Helambu, og Rita Tisdall, CICEDs projektkoordinator har skrevet og indtalt en introduktion til projektet.

Tag med på flyveturen.Og hvem ved. Måske kan du komme med på en rigtig tur til Helambu, når det en gang bliver muligt.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev