De døve i Tanzania vil også høres

Samme dag som vi har fået godkendt både rapport og regnskab på vores COVID-19 projekt med de døves organisation, CHAVITA i Tanzania, er vi klar med en ny fælles indsats til gavn for de døve. 

Det halter gevaldigt med døves muligheder for at kommunikere med familie, folk i lokalsamfundet og lokale myndigheder. Det er godt nok mange år siden, at Tanzanias parlament tilsluttede sig FNs Handicapkonvention, og landet har sin egen udmærkede lovgivning på området. Men der er langt fra ord til handling, og ressourcerne er begrænsede.

Undersøgelser fortæller, at kun de færreste embedsfolk, som ellers formelt har ansvaret for gennemførelse af konvention og lovgivning, nogensinde har hørt disse forpligtende dokumenter.

Tegnsprog er de døves sprog. Tegnsprog- og tegnsprogstolkning er forudsætninger for døves deltagelse i det sociale liv. Det var også bekymring for eksklusion fra livsvigtig information, der var drivkraften bag indsatsen omkring COVID-19 projektet.

Vores nye projekt – når det forhåbentlig godkendes om nogle uger – vil engagere hundredvis af døve og deres lokalsamfund, lokale administrationer og medier i tre regioner i Tanzania. Intensiv fokus på døves rettigheder og udvikling af metoder til at sikre anvendelse af tegnsprog, når døve skal kommunikere med f.eks. myndigheder, arbejdsmarked og skoler.

I et land, hvor smartphones allerede bruges til mangt og meget, er det oplagt at tænke i app-baner, så der skal udvikles en tegnsprogsapp, som kan hjælpe døve i den daglige kommunikation.

Efter 18 måneders intensiv indsats skulle de døves organisation CHAVITA være klar med planer om at rulle de bedste erfaringer fra pilot-fasen ud til resten af landet.

Vi glæder os til at fortælle mere. Men først skal projektet altså godkendes af CISU. Forhåbentlig har vi godt nyt derfra medio marts.

Del i dit netværk

Seneste blogindlæg

Debatmøde om lokalt ledet udvikling

- d. 26. november 2024

Hvordan kan vi arbejde med og blive bedre til at sikre udvikling, der er forankret lokalt? Mange frivillige organisationer og NGO’er samarbejder tæt med lokale organisationer og samfund i det globale syd for at forbedre levevilkår, fremme rettigheder og meget mere.

Men at arbejde ’nedefra og op’ og have et ’deltagerorienteret’ fokus har også nogle faldgruber, som kan forhindre de gode intentioner i at blive fuldt ud realiseret.

iiINTERest og CICED inviterer til debat. Og god krydret indisk mad til at gå hjem på.

Deltagelse gratis, men tilmelding nødvendig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev